CUINA I CIENCIA


MATÈRIA CONDENSADA.
CUINAR CIÈNCIA.

Arts Santa Mònica, del 7 de juliol a L´1 de novembre

Des de fa uns mesos que, sobre tot a Catalunya, s´ha obert un debat entre seguidors i detractors d´un tipus de cuina que no dubta en utilitzar la ciència per innovar.
Personalment crec que aquests debats no s´haurien de fer servir per a l´enfrontament si no per el creixement i enriquiment d´una cuina extraordinaria que ha assolit cotes impensables fa uns anys, de reconeixement internacional.
M´agrada pensar que son les diferències, el mestissatge i la varietat tot el que fa gran la nostre cuina i que precisament per ser gran, tot hi te o hi hauria de tenir cabuda.

Des que l´home va descobrir el foc que els aliments han passat per un procés de transformació, i en el moment que algú hi va posar un punt d´imaginació, o de curiositat, s´hi van afegir condiments que es van tallar, picar o triturar,
A l´exposició hi descobrireu un morter de l´edat del bronze i fulles de sílex del calcolític i del paleolític fets servir com a ganivet.

Llibres de finals del segle XIX a on  ja s´asociaba la cuina a la ciència


També les fruites i algunes verdures, s´han transformat amb melmelades, confitures, compotes o gelees per aprofitar el producte sobrant i poder gaudir.ne durant tot l´any.


Avui en dia, liofilització, esferificació, agar-agar, escumes, sifó... son termes cada vegada mes corrents en els restaurants, en el nostre lèxic i perquè no dir.ho en alguns petits experiments casolans


Alguna vegada, heu pensat que un aroma era dolç, ó àcid... descobriu la cuina de sinestèsia


Veureu els conrreus per territori, la composició de la terra, el clima, les aigües de reg atorguen a alguns productes propietats textures i sabors caracteristics... Denominació d´origen.


Sabeu que no tot-hom percep el gust de amarg,  i que aquest te un component genètic..?
 Podreu fer un test.
Disfrutareu de visites guiades, de degustacions i taules rodones.
 
Haig de donar les gràcies a en Joan, gràcies a qui varem veure l´exposició d´altre manera i a Pepita que ha fet les fotografies.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars